середу, 20 вересня 2023 р.

СЕРЕДА 20 ВЕРЕСНЯ

5. Я досліджую світ

Природа - частина навколишнього середовища

Ти живеш на чудовій, квітучій планеті, ім'я якій - Земля. Її освітлює й обігріває Сонце. Без сонячного світла і тепла не було б життя. Не могло б існувати життя і без повітря й води.

Планета Земля утворилася дуже давно і весь час змінювалася. На місці морів з'являлися гори. Озера перетворювалися на болота. Виникали пустелі. Виростали і зникали ліси. З'являлися і змінювалися живі організми.

На планеті Земля майже скрізь ростуть різноманітні рослини. Надзвичайно багатий і тваринний світ Землі.

Розглянь малюнок вправи 1 у зошиті на сторінці 16. Обведи об'єкти неживої природи синім кольором, живої - зеленим; а те, що створено людиною, - червоним. Домалюй свої приклади.

Усе, про що згадувалося вище: світло, повітря, вода, річки й озера, моря і гори, живі організми - належать до природи.

Ти запитаєш: а людина? Людина, як і всі живі організми, - частина природи. Багато тварин бігають і плавають швидше, ніж людина, краще бачать і чують, чудово орієнтуються на місцевості і в темряві. Але людина - істота розумна. Тільки вона здатна створювати те, чого ніколи не було в природі.

Природа - це все, що тебе оточує, крім того, що зроблено людиною.

У завданні 2 у зошиті на сторінці 16 розглянь схему. Доповни її. Розв'яжи сканворд "Нежива природа" у завданні 3 у зошиті на сторінці 17. Розглянь ознаки живих організмів, які зобразив художник у завданні 4 у зошиті на сторінці 17. З'єднай відповідне.

Розглянь малюнки у завданні 5 у зошиті на сторінці 18. Які із зображених рослин і тварин тобі невідомі? Обведи на малюнках. Відшукай інформацію про одну з них. Заповни таблицю.

Домашнє завдання: читати підручник на с. 16-17

Немає коментарів:

Дописати коментар