середа, 18 жовтня 2023 р.

 СЕРЕДА 18 ЖОВТНЯ

5. Я досліджую світ

Колообіг води в природі

Вода перебуває в постійному русі між Землею й атмосферою.

Атмосфера - газоподібна оболонка Землі і деяких інших планет.

Сонце і вітер спричиняють випаровування води з поверхонь річок, озер, морів, океанів, ґрунту, листя рослин, тіл тварин. Так вода перетворюється на пару. легка водяна пара піднімається високо вгору. Там набагато холодніше, ніж біля поверхні Землі.

Якщо температура повітря вища від нуля градусів, то водяна пара вгорі охолоджується і перетворюється на дрібненькі краплинки води. З них утворюються дощові хмари. У хмарах краплинки зливаються. Вони стають важкими і падають у вигляді дощу.

Розглянь малюнок у підручнику на сторінці 32. У завданні 1 у зошиті на сторінці 36 намалюй схему колообігу води в природі, користуючись 3умовними позначками.

Коли стовпчик термометра опускається нижче нуля градусів, настають морози, випадає сніг. Сніжинки утворюються з водяної пари високо над землею. Спочатку це дуже маленькі кристалики-крижинки. Падаючи вниз, вони збільшуються.

Так вода випадає знову на землю у вигляді дощу, снігу, граду. Частина води повертається назад у струмки та річки. Дощ наповнює річки й озера, річки впадають у моря й океани.

Певна частина дощової води просочується під землею, утворюючи ґрунтові води. Решта води знову випаровується і у вигляді пари піднімається вгору.

Розглянь завдання 2 у зошиті на сторінці 36. Над кожною стрілкою в кружечку запиши цифру, яка відповідає умові перетворення води з одного стану в інший.

Дай відповіді на питання у завданнях 3, 4, 5, 6 у зошиті на сторінці 37.

Домашнє завдання: читати підручник с. 32-33

Немає коментарів:

Дописати коментар