вівторок, 23 січня 2024 р.

ВІВТОРОК 23 СІЧНЯ

1. Я досліджую світ

Тварини

    Тварини належать до живої природи. Вони мають усі ознаки живих організмів. Тварини дихають, живляться, ростуть, розмножуються, вмирають. 

    Особливими є ознаки, яких не мають інші живі організми. Тварини вміють переміщуватися: повзати, літати, бігати, стрибати, плавати. Вони переміщуються, щоб знайти корм, місце для розмноження, щоб урятуватися від ворогів. 

У зошити у завданні 1 на сторінці 64 вибери спільні ознаки рослин і тварин, за якими їх відносять до живої природи.

    Особливим є і корм тварин. Вони живляться рослинами або іншими тваринами. За способом живлення всіх тварин поділяють на рослиноїдних, хижих і всеїдних.  

    Тварин, для яких кормом є рослини, називають рослиноїдними (козуля, голуб, лин, метелик). 

    Тварин, які живляться іншими тваринами, називають хижими (видра, орел, ящірка, окунь, бабка). 

    Тварин, які живляться і рослинами, і тваринами, називають всеїдними (ведмідь, горобець, карась, мурашка). 

У зошити у завданні 2 на сторінці 64 розглянь чим живляться рослини, а чим - тварини. Покажи стрілками. У завданні 3 на сторінці 64 стрілками розподіли зображених тварин на групи. 

    Якщо зникають рослиноїдні тварини, то хижі тварини гинуть. Або вони переселяються туди, де для них є їжа. Такі кормові зв'язки називають ланцюгами живлення

    Ланцюг живлення завжди має певну структуру: перша ланка - рослина, друга - рослиноїдна тварина, третя - хижа тварина. 

    Розглянь малюнки у підручнику на сторінці 64. Визнач, до якої групи за способом живлення належать зображені тварини із ланцюгів живлення. У зошиті на сторінці 65 у завданні 4 допишіть речення про необхідні умови для життя тварин. У завданнні 5 на сторінці 65 розгляньте ланцюги живлення та виконайте завдання.

Домашнє завдання: читати підручник на с. 63-64

Немає коментарів:

Дописати коментар