середа, 21 лютого 2024 р.

 СЕРЕДА 21 ЛЮТОГО

5. Я досліджую світ

Природне угруповання - прісна водойма

У водоймах, так як і на суші, є всі необхідні умови для життя: світло, тепло, повітря, вода, поживні речовини. Біля берега ростуть невисокі рослини, такі як осока. Далі утворюють густі зарості очерет і рогіз. Їх кореневища знаходяться в мулистому дні, а стебла з листками - над водою. Глибше плавають на воді листки і квітки латаття. Коріння цих рослин закріплюється на дні. Крім цих рослин, у водоймі живуть водорості.

Рослини вбирають з води вуглекислий газ, а виділяють кисень. Ним дихають живі організми, які живуть у воді. Рослини є кормом для рослиноїдних тварин водойми. У заростях рослин деякі тварини ховаються від ворогів.

Водойму населяють різні тварини. Хижа комаха-водомірка швидко бігає по поверхні води, бо на її довгих ніжках є волоски, змащені жиром. Вона полює за дрібними комахами.

У товщі води живуть мікроскопічні тварини - дрібнесенькі рачки. Вони годуються мікроскопічними водоростями, а самі є кормом для мальків риб.

У воді по стеблах рослин повзають рослиноїдні молюски - ставковики і котушки.

Серед рослин плавають хижі жуки - водолюб і плавунець. По дну повзають червоні личинки комарів, маленькі рачки.

Рачки живляться залишками рослин і тварин, очищаючи водойму.

Постійні мешканці водойми - риби. Серед них є рослиноїдні - товстолобик, червоноперка; всеїдні - карась, лящ, короп; хижі - щука, судак, сом.

Їжею всеїдних є частини рослин і личинки комах, черв'яки, дрібні рачки. Хижі підстерігають дрібну рибу, пуголовків, а великі соми - навіть птахів і звірів.

У воді частину свого життя проводять жаби, тритони, вужі. Добре плавають у воді видри, нутрії, бобри.

Гніздяться у прибережних заростях очерету качки, гуси, лебеді. Вони добре плавають і пірнають.

Ці птахи всеїдні. Через дзьоб вони проціджують рідкий мул, затримуючи все їстівне. На мілководді за жабами й рибою полюють чаплі і лелеки.

Люди використовують прісні водойми як джерело питної води, у домашньому господарстві, виробництві, сільському господарстві; ловлять рибу, полюють на водоплавних птахів та звірів.

Домашнє завдання: с. 81-83


Немає коментарів:

Дописати коментар