середу, 15 листопада 2023 р.

 СЕРЕДА 15 ЛИСТОПАДА

5. Я досліджую світ

Сторінка дослідників. Досліджуємо властивості ґрунту

Для проведення дослідів візьміть зразки ґрунту із клумби та іншої присадибної ділянки.

Дослід №1:

1. Розгляньте ґрунт і визначте його колір. Викладіть ґрунт на серветку, візьміть іншу паперову серветку та притисніть її до ґрунту. Тепер погляньте на серветку: чи стала вона вологою, чи залишилася сухою? Результати запишіть у табличку у зошиті на сторінці 48.

2. Візьміть склянку з водою і вкиньте в неї ґрунт. Спостерігайте за бульбашками повітря. Скільки повітря є в ґрунті? Результаті запишіть у таблицю.

3. Візьміть порожню склянку. Насипте туди ґрунту. Налийте зверху невелику кількість води. Спостерігайте, як ґрунт пропускає воду: швидко чи повільно. Результати запишіть у таблицю.

4. За встановленими властивостями назвіть ґрунти, які є у вашій місцевості. Запишіть висновок у зошити на сторінці 48.

Досліджуємо властивості ґрунту

Дослід №2:

Визначення, як різні ґрунти утримують воду.

У дві склянки розмісти лійки. Закрий отвори ватою. В одну зі склянок насип піщаний ґрунт, в іншу - глинистий. Налий у лійки однакову кількість води. Порівняй, через який ґрунт пройде більша кількість води. А який ґрунт утримував воду? 

Зроби висновок, на якому ґрунті будуть краще рости рослини без поливу в спекотне літо, а на якому - у дощове. Результати запиши у вправі 2 в зошиті на сторінці 49.

Поспостерігай, що забруднює ґрунт на шкільній ділянці, біля твого дому. Склади перелік цих предметів. Познач їх у вправі 3 в зошиті на сторінці 49.

Дослід №3:

Визначення, у якому ґрунті краще ростуть рослини

Візьми три горщички для вирощування рослин. Насип у першу посудину чорнозем, у другу - піщаний ґрунт, у третю - глинистий ґрунт.

Висій насіння пшениці (трави, огірків тощо).

Постав посудини на світло в тепле місце. Поливай і розпушуй ґрунт.

Спостерігай за ростом і розвитком рослин.

Запиши, у якому ґрунті з'явилися проростки раніше, пізніше та найпізніше. Запиши у якому ґрунті рослини краще ростуть і розвиваються. Зроби висновки та запиши всі результати у вправі 4 в зошиті на сторінці 50.

Домашнє завдання: читати підручник на сторінці 44

Немає коментарів:

Дописати коментар